Jimmy’s in Curaçao?

Natuurlijk zijn we met Jimmy’s nog lang niet klaar in Nederland! Wij vinden tenslotte dat alle jongeren toegang tot een Jimmy’s in hun omgeving zouden moeten hebben. Maar, we worden natuurlijk helemaal blij als jongeren zelf met het idee komen om de mogelijkheden voor een Jimmy’s te verkennen. En tja, dan snappen wij het wel dat er ook jongeren zijn die denken, laten we dat dan in de Nederlandse winter fijn gaan verkennen op warme plekken op deze planeet. Hartstikke slim toch! En ja, waarom ons eigenlijk beperken tot Nederland als er op de wereld nog zoveel te doen is om jongeren het beste uit zichzelf te laten halen en ze te laten ervaren dat ze meer kunnen dan ze denken. Britt, Linda, Sjoerd en Marijn vertrokken voor ons in februari naar Curaçao om daar te verkennen hoe het met de jongeren gaat, waar hun wensen en behoeften liggen, waar ze van dromen, en wat ze nodig hebben om hun talenten te ontwikkelen en die dromen te realiseren. En hun ervaringen en ideeen , die delen ze hier.

Om te beginnen zal ik ons even voorstellen, wij zijn Britt Hilckmann, Linda van de Pol, Sjoerd te Boekhorst en Marijn van den Heuvel. Wij studeren Maatschappelijk Werk en Dienstverlening op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in Nijmegen. Wij zijn op dit moment bezig met ons afstudeeronderzoek op Curaçao, waarin we vanuit Jimmy’s onderzoek doen hoe het leven voor de jongeren er hier uit ziet en hoe zij kunnen participeren en hun behoefte en talenten kunnen uitvoeren.

De crew: Marijn, Britt, Linda en Sjoerd

Op 3 februari zijn wij aangekomen op Curaçao. Ons doel op Curaçao is om zoveel mogelijk verschillende jongerenorganisaties te bezoeken. Denk hierbij aan jeugdzorg, scholen maar ook sportverenigingen. Vanuit Nederland hebben wij meegekregen dat het lastig kan zijn om contact te krijgen met organisaties en afspraken te plannen. Maar het blijkt dat dat opvallend gemakkelijk gaat. In no-time hebben we veel interessante afspraken en komen we veel te weten over het leven op Curaçao.

Voor de jongeren op Curaçao ziet het leven er anders uit dan voor jongeren in Nederland. Op Curaçao dragen de jongeren die naar school gaan allemaal een uniform. Ze dragen een uniform vooral om alle jongeren gelijk te laten zijn, het verschil tussen rijk en arm wordt dan niet zichtbaar. De jongeren zijn ook veel afhankelijk van hun ouders. Het is bijvoorbeeld niet gebruikelijk dat jongeren zelfstandig over straat gaan. Fietsen en wandelen is hier vaak niet mogelijk en ook het openbaar vervoer is op Curaçao slecht geregeld. Jongeren die rond de armoedegrens zitten worden door een schoolbus opgehaald. De andere jongeren moeten naar school gebracht worden door hun ouders. School begint hier om 7:30 uur tot ongeveer 13:00 uur. De jongeren worden hierna weer opgehaald en gaan naar huis. Het is niet gebruikelijk dat jongeren met vrienden of vriendinnen afspreken na school. Ook voor activiteiten buiten school zoals sporten, zijn jongeren afhankelijk van hun ouders. Wat ons opvalt is dat jongeren lang afhankelijk blijven van hun ouders. Vaak tot ze zelf een rijbewijs en een auto hebben en zelf genoeg verdienen om activiteiten te ondernemen.

Curaçao wordt door veel Nederlanders gezien als een paradijs waar je heerlijk kan genieten en alles mooi is. Natuurlijk is Curaçao een mooi eiland, het heeft veel mooie stranden en trekpleisters. Ook wij genieten hiervan en proberen onze vrije momenten daarmee te vullen. Maar Curaçao is niet alleen maar mooi. Hoe meer we met organisaties en locals praten, hoe meer we er achter komen dat er ook veel ellende is. Het verschil tussen rijk en arm is hier erg groot, je hoeft niet met organisaties te praten om dit te zien. Er zijn zeker rijke locals maar het zijn veelal de rijke buitenlanders die grote huizen bouwen op Curaçao.

Het straatbeeld op Curaçao is dat je in iedere straat een of meerdere vervallen huizen ziet. Je merkt het verschil tussen arm en rijk ook in andere dingen. Bij de verschillende organisaties horen wij dat ze altijd brood hebben voor de jongeren die thuis geen eten krijgen op het moment dat ouders geen geld hebben om dit zelf te kopen.

Op Curaçao is halverwege februari het kabinet gevallen, dit wil zeggen dat alle geldstromen op dit moment stil liggen. Het is voor veel organisaties onduidelijk  of en hoe ze verder gefinancierd gaan worden.
Het is moeilijk om uit te leggen hoe de politiek hier in elkaar zit, maar wat wij ervan begrepen hebben is er een partij die vooral draait om geld. Deze partij denkt dan ook minder aan de belangen van het eiland en de bevolking. De andere aanwezige partijen zijn wel meer bezig met de belangen van het eiland maar hebben niet genoeg zetels. De verhalen zeggen dat de partij die om geld draait, burgers omkoopt om op hun te stemmen. Op 28 april zullen er nieuwe verkiezingen gehouden worden, tot die tijd zal het zeker nog onrustig zijn.

Wat dat ook voor de jongeren betekent hier, weten we nog niet. Maar in de komende weken gaan we daar vast veel met mensen en organisaties over praten. En met onze blogs gaan we jullie daar natuurlijk van op de hoogte houden!

 

marloes
marloes@uptous.nl